BERLIN

24 Jan, 2018


SLUTET PÅ ETT MARATONLOPP - I DUBBEL BEMÄRKELSE

 

  

Man ska ju inte ropa hej för tidigt, men det ser onekligen ut som att jag börjar närma mig slutet på vad som kändes som ett projekt som aldrig skulle ta slut. 

 

Våren 2016 fik jag ett erbjudande om att skriva en reseguide på tyska om södra Sverige. "Spännande", tänkte jag direkt och tackade ja. Efter snart tio år i Tyskland känner jag att min förståelse för språket har nått en nivå där jag kan formulera mig bra i skrift och genom åren har jag gjort en del jobb på tyska. En hel bok är däremot inte samma sak som en artikel. 

 

Men man kan bara lära sig av sina erfarenheter så självklart tackade jag ja. 

 

Tyvärr drog det ut på tiden innan jag kunde komma igång med arbetet och det som var tänkt att bli ett sommarprojekt börjades att skrivas först under hösten. Vid årskiftet, efter många nätter framför datorn, var boken i princip klar. Vi är nu inne i fasen med finliret och små ändringar och förhoppningsvis dimper snart ett utkast ned hos mig och efter allt hårt arbete ser jag fram emot att se resultatet. 

 

Ett annat långt arbete som till slut blivit klart är konserthallen Elbphilharmonie i Hamburg. Planen var att invigningen skulle ske 2010 och att staden hade budgeterat en kostnad på omkring 140 miljoner Euro. 

Nu skedde invigningen istället i januari 2017 och slutnotan landade på närmre 800 miljoner Euro. 

 

Det har varit många turer, otaliga byggstopp och mycket kritik för de ständigt stigande kostnaderna. När praktbygget till slut kunde invigas var kritiken, på det stora hela, bortblåst och konserterna är utsålda för hela våren. 

 

Jag hade turen att få gå på en av öppningskonserterna för en artikel om Elbphilharmonie och det något nyktra, ja närmast enkla, intrycket i foajén står i skarp kontrast till den imponerande stora salen.

 

0 Kommentare

La Gomera

Under en resa till Kanarieöarna våren 2016 hade jag chansen att besöka den fantastiska ön La Gomera för ett jobb till Språktidningen. Artikeln, som publicerades under sommaren 2016, handlade om det unika visselspråket som finns på ön. Ett språk som var lika fascinerande som naturen på La Gomera. Francisco, eller "Kiko" som han kallades, guidade mig runt. 

 

Resultatet kommer upp under "TEXT" här på sidan snart. 


0 Kommentare